Bursa de cititor Nemira

Un studiu al Institutului National de Stiinte ale Educatiei arata ca putin sub o treime dintre elevi nu deschid o carte intr-un an, iar 36% n-au citit nicio carte in ultimul trimestru. Ponderea celor care au citit o carte pe trimestru este anemica – doar 19%, iar doua, 17%.

Elevii romani sunt tot mai putin interesati de lectura. Comparativ cu ei, adolescentul francez sau danez citeste in medie pe an nu mai putin de 50 de carti. O statistica menita sa ne puna pe gan­duri, pentru ca isi rasfrange efectele asupra calitatii si temeiniciei actului de invatare si, de aici, asupra intregii societati.

 

Lectura are acum rivali redutabili. Televizorul, calculatorul, internetul au devenit repere pentru fiecare generatie din ultimii ani. Aceste trei mijloace de informare rapida si comoda care ofera copiilor meniul complet in orice domeniu al cunoasterii acopera deja o plaja substantiala a timpului liber, care ramane din ce in ce mai putin.

 

Ce este proiectul Bursa de cititor Nemira

Proiectul “Bursa de cititor Nemira” este un proiect concurs, care raspunde nevoii sociale de a educa prin lectura, de a promova cultura scrisa si obisnuinta de a citi de placere.

Consumul de cultura scrisa in randul copiilor, tinerilor si apoi adultilor este esential pentru a forma persoane care inteleg spiritul diversitatii vietii, societatii si artei.

 

Prin selectie, Editura Nemira va oferi anual 5 burse de cititor elevilor cu varsta intre 12 si 18 ani, astfel: 2 burse la categoria de varsta 12-14 ani si 3 burse la categoria de varsta 15-18 ani.

Statutul de bursier aduce fiecarui beneficiar carti publicate de Editura Nemira pentru tot restul vietii (colectiile Nautilus, Young Adult, Babel, Istoria, Suspans, Cuaternar, Vorpal).

 

Secundar, in cadrul acestui proiect, vor fi organizate la cererea elevilor si a profesorilor evenimente. Prin implicarea mai multor lideri de opinie (scriitori, persoane publice, bloggeri) in proiect vom deschide un dialog informal intre acestia si elevi, care vor invata direct de la ei ce inseamna respectul pentru carte si importanta cititului de placere.

 

Beneficiari: elevi intre 12 si 18 ani

Principalul beneficiu: carti pe viata oferite de Editura Nemira

Beneficii secundare: intalniri cu autorii romani si sau straini, ateliere de scriere creativa – organizate anual pentru grupuri de bursieri

Mecanism: elevii intre 12 si 18 ani trebuie sa trimita un eseu cu tema: Cum pot schimba cartile lumea? 

 

Cum te inscrii in proiectul concurs Bursa de cititor Nemira 2017?

Pasul 1: Citeste cu atentie REGULAMENTUL DE PARTICIPARE

Pasul 2: Completeaza formularul de inscriere (campurile sunt obligatorii) 

Pasul 3: Trimite eseul tau, insotit de formularul de inscriere si declaratia parintelui sau a reprezentantului legal, pe email la bursadecititor@nemira.ro.

 

Calendarul Bursa de cititor Nemira 2017 

  • Perioada de inscrieri: 1 26 noiembrie 2017
  • Data limita de completare a formularului si trimitere a eseului – 26 noiembrie 2017, ora 23:59.
  • 29 noiembrie 2017 - Elevii participanti vor primi un email cu confirmarea inscrierii lor in concurs (doar cei care indeplinesc conditiile inscrierii conform regulamentului).
  • Jurizare: 30 noiembrie – 10 decembrie
  • Anuntarea finalistilor – cei 5 bursieri Nemira: 12 decembrie 2017

 

Cei cinci beneficiari ai burselor Nemira, editia 2017,  vor primi noutatile Nemira din colectiile Nautilus, Young Adult, Babel, Yorick, Istoria, Suspans, Cuaternar, Vorpal din anul acordarii bursei. Cartile vor fi trimise in luna decembrie pentru bursierii 2017. Din 2018, cartile pentru bursierii desemnati in 2017 vor fi trimise in doua etape: iunie si decembrie.