bursa-cititor-nemira-parteneri

Editura Nemira sprijină tinerii pasionați de literatură și anunță cei cinci beneficiari ai Bursei de cititor, ediția a II-a:

 

Marius Andrei Beleuz, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Ploiești

Fragment din eseu:

– Carte! Ce este „carte”? Cine eşti şi unde mă aflu?

– Sunt Înţelepciune, stăpâna lumii cărţilor. Aici folosim cărţile pentru a ne crea spiritul şi a ne hrăni. Fiecare carte emană energie, iar noi, citind cartea, absorbim acea energie şi astfel evoluăm. Cartea aceasta are multă energie! E a ta?

– Nnn ... nu, se bâlbâi el. Eu nu ştiu să citesc.

– Dar eu te pot învăţa. Vino cu mine!


Testimonial:

„Pentru mine, concursul Nemira a fost o provocare bine-venită. Mi-a stimulat creativitatea și competitivitatea, știind că mulți alții vor concura pentru același premiu.

Scrierea unui text pe o temă dată îți dă posibilitatea de a crea, de a da viață personajelor imaginate și de a avea satisfacția unui lucru făcut de tine. Am căpătat astfel mai multă încredere în mine, mai ales când mi-ați trasmis că povestea mea a fost apreciată ca interesantă de către alte persoane.


Premiul primit este un fel de apreciere pentru efortul depus, dar nu am participat numai pentru acesta, ci și pentru a-mi dovedi ca sunt capabil, am imaginație și pot crea o lume a mea, cu totul și cu tot din capul meu. 

Aceasta mi-a deschis pofta de a încerca să creez și alte povestiri. Cine știe, poate voi face și eu parte, cândva, din grupul de scriitori publicați de editura dumneavoastră. Și voi atrage și delecta, la rândul meu, o mulțime de copii, cu aventurile imaginate de mine.

Va mulțumesc, NEMIRA!”

 

Emilia Ciobanu, Colegiul Naţional „NichitaStănescu”, Ploiești

Fragment din eseu:

În Universul meu, Soarele este reprezentat de mințile scriitorilor, planetele de genuri de cărți și sateliții de cărțile favorite. Stelele sunt deznodăminte citite deja sau necitite încă, iar meteoriții sunt reprezentați de cărțile care îmi demontează toate convingerile și care mă determină să reconsider totul. Găurile negre sunt nopțile în care nu am putut dormi, pentru că n-am putut lăsa o carte din mână până când nu am terminat-o. Pământul este cel mai populat gen de cărți, pentru că este preferatul meu. Pe acesta sunt țări și orașe pe care le ador și le slăvesc, orașe pe care nu le-am vizitat și orașe în stare de asediu. Iar toate astea sunt ținute adunate laolaltă, strâns legate între ele, de către materia neagră reprezentată de imaginație.

 

Elena Cîrneleagă, Colegiul Național „Unirea”, Focșani

Fragment din eseu:

Am tot călătorit prin imaginație, prin lumi mari și mici, reale și nu prea, care nu mă lăsau nici după luni întregi să le aflu toate străzile lăturalnice și prin care mă pierdeam de cum puneam piciorul acolo, dar și prin altele pe care aș fi vrut să le fi uitat. Deseori, fără vreun ghid turistic sau vreun cuvânt înainte plecam la drum și totuși, mă simțeam ca acasă oriunde aș fi ajuns.

N-am ținut cont de cum ajungeam acolo sau de câți alții au fost înaintea mea.


Testimonial:

„Acest concurs a fost o experiență pe care fiecare copil care s-a pierdut în cărțile care i-au trecut prin mâini ar trebui să o cunoască, o povestire a tuturor locurilor despre care s-a scris vreodată și o șansă la mai mult. Un îndemn pentru a aspira la mai mult și la mai bine. Și cred că asta înseamnă, de fapt, bursa de cititor Nemira: un îndemn spre cunoaștere, un motiv pentru a ști mai mult, a citi mai mult, a cultiva tot ceea ce ai reușit să cunoști și a nu te opri vreodată din a fi acel copil care călătorește peste tot. Acest proiect devine o oportunitate pentru a-ți hrăni curiozitatea prin lectură și te face, de asemenea, să nu mai privești lumea aceasta sau celelalte în alb, negru sau gri. Bursa de cititor Nemira îți dăruiește niște ochelari care te ajută să vezi milioanele de culori de care ești înconjurat. Iar acest lucru este ceva unic.”

 

Teodora Lovin, Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” Tulcea

Fragment din eseu:

Citim și pornim cu fiecare pagină către un univers care se deschide în fața noastră. Plecăm la drum cu parti-pris-uri, cu prejudecăți, și ieșim dezgoliți și înnoiți, schimbați în esență, pe o poartă aflată la capătul lui. Călătorim aruncându-ne printr-un act voit și gratuit pe piscul gloriei spirituale, ne proiectăm pe culmea lumii și de acolo privim în jos, către fiecare poveste care ni se prezintă, către fiecare personaj care se arătă. Un deus ex-machina devine cartea când începe să ne ghideze pas cu pas, o dublare a conștiinței și o devoalare a simțurilor care brusc se ascut și devin receptive la orice semn care să indice direcția.


Testimonial:

Să particip la Bursa de cititor Nemira a fost o provocare. 

Bursa de cititor înseamnă bucuria de a fi printre teancuri de cărți în propria-ți cameră, de a avea în mână cele mai recente apariții, de a le răsfoi avid, descoperind cu fiecare carte noi titluri, noi autori, noi lumi. 

Bursa este, în fapt, o oportunitate inedită care face cititorii fericiți, care stârnește și mai tare pasiunea pentru lectură. Cum cărțile sunt, simbolic, o hrană pentru sufletele noastre mereu dornice de Frumos, bursa oferită de editura Nemira reprezintă, în acest sens, o porție generoasă și mai mult decât binevenită. 

 

Șerban Dumitru Suciu, Colegiul Național “Octavian Goga”, Sibiu

Fragment din eseu:

Trenul Regional 2109 „Imaginația” cu stațiile Copilărie, Începuturi Noi, Adolescență pleacă în următoarele momente din gara Nemira. V-ați cumpărat bilet? Călătoria e gratuită oricum, dar ca formalitate măcar. V-ați îmbarcat? Trenul pleacă, așa că scoateți-vă batista albă și scuturați-o frenetic, luați-vă rămas bun de la tot ce înseamnă profan pentru că urmează să trecem în sfera sacrului.

Testimonial:

„Pentru mine, Bursa Nemira a reprezentat construcția unei gări pentru trenul existenței mele. Mi-am tot dorit, evident, să-mi construiesc singur această gară a culturii și a cărților, dar nu am avut cu ce și în momentul acela v-am întâlnit pe voi, oameni faini de la editura Nemira. Sper din toată inima să continuați această bursă.”

 


Statutul de bursier aduce fiecărui beneficiar cărți publicate de Editura Nemira pentru tot restul vieții - titluri din colecțiile SF&Fantasy, Young Adult, Babel, Yorick, Istoria, Suspans, n’autor, Vorpal.

 

Bursa de cititor Nemira este un proiect concurs care răspunde nevoii sociale de a educa prin lectură, de a promova cultura scrisă și obișnuința de a citi de plăcere.

Consumul de cultură scrisă în rândul copiilor, tinerilor și apoi adulților este esențial pentru a forma persoane care înțeleg spiritul diversității vieții, societății și artei.

Cea de-a doua ediție a proiectului Bursa de cititor Nemira a avut loc în perioada 8 octombrie - 13 decembrie.

 

Pentru înscrierea în concurs, participanții au trimis un eseu cu tema: Citim și călătorim prin imaginație. Au fost centralizate 286 de aplicații, dintre care 223 au respectat toate prevederile regulamentului. Jurizarea a fost făcută de reprezentanți ai editurii Nemira.

 

Prin Bursele de cititor Nemira ne dorim să sprijinim acei tineri care sunt pasionaţi de literatură şi în acelaşi timp să încurajăm cât mai mulţi adolescenţi să citească de plăcere. Pentru că noi credem că lectura şi educaţia sunt întotdeauna primii paşi către o lume mai bună.
Ana Nicolau, Director general Nemira

 

 

Câștigătorii Bursei de cititor - ediția 2017