Share on Google+
Bulina RĂSFOIEȘTE!

Cod

SPRING40

Scrisori către Genica Athanasiou

Transport gratuit la comenzi de minimum 150 lei! (numai pentru livrările din România).
Livrare internațională prin serviciul de curierat DHL.
Cadou pentru cineva? Îi poți trimite și un mesaj personalizat (în formular comandă)

Alege un viitor sustenabil!
Selectează livrarea în ambalaj returnabil. Detalii

Ridicare personală din easybox în
maximum 2 zile lucrătoare cu doar 9,99 lei.

Estimare livrare prin curier rapid
01.04.2024 - 03.04.2024

Poți câștiga 1 punct de loialitate dacă achiziționezi acest produs și intri în programul de loialitate Nemira. Detalii
ÃŽn stoc
Paperback
376 Pagini
Disponibil din: 18 mai 2023
49,99 lei  - preÈ› de listă Pentru o mai bună informare a ta, preÈ›ul de listă este un reper reprezentând preÈ›ul întreg de listă, fără nicio reducere, aplicabil la data curentă pe website-ul www.nemira.ro. 29,99 lei - preÈ› cu SPRING40




Cel mai mic preț de vânzare din ultimele 30 zile a fost 29,99 lei.

Wishlist
Paperback
ÃŽn stoc
376 Pagini
Disponibil din: 18 mai 2023



Încearcă gratuit în primele 7 de zile.

audiotirbe.ro



Despre carte

Un volum inedit de scrisori de dragoste È™i de revoltă, care ne invită în intimitatea unuia dintre cei mai controversaÈ›i reprezentanÈ›i ai avangardei:
ANTONIN ARTAUD

În Scrisori către Génica Athanasiou, fiecare epistolă conÈ›ine o variaÈ›iune pe tema iubirii pe care Antonin Artaud i-a purtat-o celei care i-a fost muză È™i parteneră. Cu un profil ce se conturează în absență, aceste scrisori ne-o dezvăluie pe actriÈ›a Génica Athanasiou, pe numele adevărat Eugenia Tănase, căreia Artaud îi încredinÈ›ează propria viață interioară, cu tumultul È™i derapajele sale – reÈ›eaua absconsă a minÈ›ii sau sentimentul separării sufletului de corp –, dar È™i imagini exterioare, care îi amintesc de frumuseÈ›ea ei olimpiană  – o lună crescută deasupra apelor, ca o floare imensă de lumină bolnavă, o mică plajă răcoroasă din Cavalaire-sur-Mer, caramelele de la Lutetia, marea, cu imensitatea ei maladivă.

Însă nevoia de a fi înÈ›eles, iritarea de a nu fi înÈ›eles, reproÈ™urile, exigenÈ›ele formulate uneori cu blândeÈ›e, alteori cu violență ne vorbesc mai ales despre chinul unui om închis în propriul absolut, preocupat constant de o comunicare pe care nu o poate înfăptui aÈ™a cum ar vrea.

Dedicată oamenilor mileniului al treilea, captivi în epoca tehnologiei, această corespondență reprezintă nu doar expresia unei pasiuni explozive, care împrumută, în decursul a două decenii, mai multe măști – obsesie, recunoÈ™tință, mânie, renunÈ›are –, ci È™i un document psihologic, clinic, am putea spune, căci Artaud descrie cu o luciditate È™ocantă suferinÈ›ele nesfârÈ™ite ale trupului È™i spiritului său.

Génica Athanasiou, pe numele adevărat Eugenia Tănase, s-a născut în BucureÈ™ti, în anul 1897. În 1919, a plecat la Paris ca să studieze actoria, iar din 1920 a devenit membră a trupei Atelier, înfiinÈ›ată de Charles Dullin. Dintre cele mai importante apariÈ›ii amintim rolul din spectacolul Antigona, după un scenariu de Jean Cocteau, È™i pe cel din La Coquille et le Clergyman, considerat primul film suprarealist din istoria cinematografică, după un scenariu de Antonin Artaud. A avut o carieră prolifică atât în teatru, cât È™i în film, iar figura ei ne este cunoscută astăzi prin portretele realizate de Man Ray, prin scrisorile pe care Antonin Artaud i le-a adresat sau prin filmele în care Jean Grémillon a distribuit-o în rol principal: Maldonne È™i Gardiens de phare. S-a stins din viață în anul 1966, la Lagny-Sur-Marne.


„Nu poÈ›i să te îndoieÈ™ti de faptul că îmi pasă de tine, că toată viaÈ›a mea se agață de răsuflarea ta È™i că există în fiinÈ›a mea dreptul de a alege, dreptul organic de a te alege. Și pentru tine sunt, fără îndoială, ceea ce nu o să mai pot fi vreodată pentru altcineva, È™i nu fiindcă obiÈ™nuinÈ›a mă împinge înspre tine, ci fiindcă m-ai dezgolit o dată pentru totdeauna È™i m-ai făcut să vin spre tine cu strămoÈ™ii mei, la fel cum tu însăți ai venit spre mine cu toată viaÈ›a ta. Nu e vorba numai de încredere, ci È™i de identitate, de respiraÈ›ia comună a sufletului È™i a minÈ›ii. Vezi È™i simÈ›i toate astea, totuÈ™i mă constrângi.“

Informații despre produs
Informații despre produs
Data apariției 18 mai 2023
Titlu original Lettres a Genica Athanasiou
ISBN 978-606-43-1578-6
Cod bară 9786064315786
Autor Antonin Artaud
Traducător Irina Cerchia
Editura Nemira
Colecția Yorick
Format Paperback
Dimensiuni 130 x 200 mm
Nr. pagini 376
Număr volume 1
Greutate (kg) 0.4000
Data apariției: 18 mai 2023
Titlu original: Lettres a Genica Athanasiou
ISBN: 978-606-43-1578-6
Cod bară: 9786064315786
Autor: Antonin Artaud
Traducător: Irina Cerchia
Editura: Nemira
Colecția: Yorick
Format: Paperback
Dimensiuni: 130 x 200 mm
Nr. pagini: 376
Număr volume: 1
Greutate (kg): 0.4000
Despre autor
Antonin Artaud

Antonin Artaud

Antonin Artaud s-a născut în Marsilia, în anul 1896. A fost un reprezentant important al avangardei mondiale È™i a rămas până astăzi una dintre figurile fundamentale ale gândirii teatrale din secolul al XX-lea. Poet, dramaturg, regizor sau teoretician, prin scrierile sale a evadat din sistemul riguros al oricărei categorii impuse È™i a revoluÈ›ionat modul în care poate fi înÈ›eleasă arta. Dintre operele sale, de o autenticitate tragică, amintim: Ombilicul limburilor, Cântarul-de-Nervi, Van Gogh, sinucisul societății, Pentru a pune capăt odată judecății lui Dumnezeu È™i eseul Teatrul cruzimii, concept pe care avea să-l dezvolte mai târziu în Teatrul È™i dublul său. Începând cu anul 1937, a fost internat în mai multe spitale psihiatrice È™i s-a stins din viață în 1948, la ospiciul Ivry-sur-Seine.

...
Citește mai multe despre Antonin Artaud>>