Editura Nemira sprijină tinerii pasionați de literatură și anunță cei cinci câștigători ai Bursei de cititor, ediția I

 

Categoria de vârstă 12-14 ani

 
Vladimir Țeca, Școala Centrală București

Fragment din eseu:

„Se stinge lumina. Mă trezesc. Pot vedea acum întregul oraș, întreaga țară, întreaga lume. Și măresc: centrul orașului. Liniște. Liniște pretutindeni, dar totuși oameni. Oameni cu minți diferite, inaccesibile. Oameni ale căror gânduri nu le pot citi. De ce? Încerc să aflu secretul așa că măresc: văd printr-o fereastră un om. Citește. Și mă luminez: sunt în altă lume, o lume în care se pare că oamenilor le place să citească. Din ce în ce mai mult.”


Testimonial:

„Acest concurs mi s-a părut că e unul potrivit pentru mine, pentru că întotdeauna mi-a plăcut să citesc, iar visul meu de când eram mic era să primesc multe cărți.

Cred că acest concurs își atinge scopul chiar dacă eu, personal, oricum citeam mult și până la momentul participării, iar, după ce vor avea loc și edițiile viitoare, cred, într-adevăr, că din ce în ce mai mulți copii vor începe sa citească de plăcere.   

Aș recomanda și altora să participe la concurs, deoarece este o ocazie rară, aceea de a primi cărți pe viață și pentru că mulți ar putea descoperi că cititul este foarte plăcut.”
Tudor Vlad Crăciun, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” Oradea

Fragment din eseu:

„Cărțile sunt pentru mine un rezervor de vise. Un leac. O oglindire cosmică a întâmplărilor născute din cuvinte magice, care dețin puterea de a transforma lucrurile. Sunt aidoma unor simboluri universale care trebuie păstrate, îngrijite și mai ales citite. O carte necitită este aidoma unei oaze în deșert. Pare lipsită de viață dar dacă ne aplecăm cu atenție asupra ei, vom găsi apa și nu orice fel de apă ci izvorul a tot ceea ce face din noi ființe înzestrate cu gândire.”


Testimonial:


„Participarea la proiectul Bursa de cititor Nemira a reprezentat pentru mine o experiență remarcabilă și un vis împlinit. Acela de a citi cât mai mult și de a descoperi lumea în ipostaze inedite. De a mă identifica cu personajele pozitive, cu faptele lor, lucru care cu siguranță m-a făcut mai bun și mi-a oferit o altă perspectivă asupra Universului. Am conștientizat faptul că lectura este un dar iar cu fiecare filă parcursă dobândim înțelepciune și puterea de a fi mai buni. Pentru noi și cei din jurul nostru….

Consider că acest proiect este cea mai bună oportunitate ca un tânăr să își hrănească curiozitatea prin lectură. Astfel îi va fi foarte ușor să îi determine pe cei din jurul lui să se aplece asupra cărților. Când le-am povestit prietenilor mei despre Zack din „Armadaˮ de Ernest Cline au devenit foarte interesați de acțiunea cărții deoarece mulți dintre ei sunt pasionați de jocuri dar nimeni nu și-a imaginat cum ar fi să devină un erou care salvează planeta. Sunt convins că i-am provocat să citească, lucru care ar trebui să se întâmple cu cat mai mulți adolescenți. 

Le recomand din tot sufletul și altor tineri să se înscrie în concurs. Pentru că Bursa de cititor Nemira este o șansă, o provocare și o modalitate prin care oricare tânăr pasionat de lectură poate fi unul din cei aleși. Trebuie doar să-și deschidă sufletul și să fie convins că fiecare carte poate schimba lumea.”

 

Categoria de vârstă 15-18 ani


Nicoleta Corneanu,
Colegiul Național „Gh. M. Murgoci”, Brăila

Fragment din eseu:

„Cât timp o carte se găsește pe muchia gândurilor mele, ea mă reface, mă transformă în ceva mai frumos și mai pur, își frânge în neștiință din sufletul cuvintelor ei pentru a-mi reda mie un alt suflet, metamorfozat într-o bogăție de simțiri. Nu poți fi același după citirea unei cărți decât dacă nu i-ai permis și ei să te „citească”: un cerc purificator prin care trecem la nesfârșit, pagină cu pagină și carte cu carte, de care devenim iremediabil dependenți.”


Tastimonial:

„Participarea în proiectul Bursa de cititor Nemira a însemnat pentru mine o şansă unică la lectură, dar şi pentru a populariza ideea importanței de a citi, de a fi un cititor căruia pasiunea pentru cărți îi iese prin pori, fiind molipsitoare pentru cei de vârsta lui şi nu numai. Primirea unui număr impresionant de cărți mi-a cultivat dorința de a împărtăşi ceea ce citesc, de a citi alături de comunitate şi pentru comunitate, de a vorbi liber şi de a îndrăzni să punctez importanța lecturii în fiecare activitate a vieții mele. Bursa de cititor mi-a transmis faptul că, dacă vrei cu adevărat un lucru, nimic nu te poate opri din a-l duce la bun sfârșit.


Consider că proiectul îşi atinge scopurile de a încuraja tinerii la lectură, pe mine provocându-mă şi să dăruiesc sau să împrumut cărți. Nimic nu se compară cu bucuria unui om care are posibilitatea să citească o carte pe care şi-o dorea de mult, iar eu am avut şansa să ofer această bucurie profesorilor, prietenilor, părinților şi colegilor mei, bucurie care ar fi fost mult mai limitată fără acest proiect.

Recomand tuturor tinerilor să se înscrie în acest proiect, să îşi pună sufletul pe hârtie cu toată hotărârea, aşa cum autorii lor preferați o fac, să citească cu pasiune şi să considere cărțile ca pe cea mai mare comoară pe care o pot accesa, dar mai ales să nu uite că Editura Nemira le poate oferi această "comoară"!” Diana Vrabie, Liceul Teoretic „Ovidius”, Constanța

Fragment din eseu:

„Rolul cel mai important al cărților (și puterea lor cea mai de seamă) constă în orizonturile pe care acestea le deschid. Nu contează că în discuție se află un roman științifico-fantastic, o nuvelă istorică realistă sau o biografie. În cele din urmă, toate cărțile ilustrează realități diferite de experiența cotidiană a lectorului, un univers​ ​nou​ ​privit​ ​prin​ ​ochii​ ​unei​ ​alte​ ​persoane.”


Tastimonial:


„Pentru mine, Bursa de cititor Nemira a reprezentat o ocazie unică de a-mi pune la încercare pasiunea pentru literatură și simțul artistic, având, totodată, în vedere premiul care mi-a împlinit dorința de o viață, și anume de a mă bucura în permanență de noi cărți pe care să le citesc. Competiția în sine a fost provocatoare și captivantă; consider că tema eseului (cea de anul trecut, nu știu dacă se modifică anul acesta) a fost una complexă, dar care mi-a permis să îmi dezvolt pe larg ideile. În ceea ce privește premiul, cuvintele nu sunt îndeajuns pentru a descrie bucuria pe care am simțit-o și pe care o simt de fiecare data când deschid o carte din pachetele primite. 

În opinia mea, sunt absolut convinsă de faptul că această campanie își atinge scopul. Nimic nu poate încuraja mai eficient lectura de plăcere în rândul tinerilor decât un proiect competitiv precum acesta. Un avantaj enorm al proiectului Bursa de cititor Nemira este marea diversitate a cărților pe care câștigătorii le primesc. Pentru mine, cărțile science-fiction și fantasy erau cele mai importante, dar, cu timpul, am ajuns să citesc și cărți din alte domenii, din simplul motiv că le vedeam în fiecare zi în bibliotecă și îmi stârneau constant curiozitatea.”
Georgiana Matei,
Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil” Tulcea

Fragment din eseu:

„Oscar Wilde a spus cândva că ,,Ceea ce citești când nu ești obligat, va determina ceea ce vei fi atunci când nu vei mai avea ce-i face”. Deși acest citat restrânge sfera consideraţiei cititorului către un singur individ, consider că putem generaliza ideea de ,,culegi ceea ce semeni” de pe urma cărţilor pentru întreaga umanitate. În definitiv, dacă pot exercita o influenţă puternică asupra noastră, sunt cărţile factorul cheie în schimbarea semnificativă a curriculum vitae-ului planetei noastre? ”


Testimonial:

„Să spun că îmi place să citesc, cred că este de la sine înțeles, însă participarea la acest proiect m-a ajutat să privesc cu alți ochi această simplă preferință față de lectură.

 Dacă până la lansarea concursului eram de părere că parcurgerea unei cărți este mai degrabă o acțiune solitară, axată pe propria persoană, am înțeles ulterior că aceasta poate însemna mai mult decât angajarea individuală într-o lume fictivă. Împărțind acest premiu cu prieteni și rude, am observat că lectura poate fi și o activitate socială, poate fi o punte ce conectează sensibilitatea și ideile oamenilor, poate fi semnalul care ne aduce împreună. Mă bucur că, prin inițierea mea în multi-universul literar Nemira, am putut descoperi o altă valență a cititului care, cel mai probabil, mi-ar fi rămas necunoscută chiar și astăzi.

Proiectul-concurs „Bursa de cititor Nemira"  2017 a reprezentat pentru mine o confruntare cu ceea ce înseamnă să deschizi o carte, m-a ajutat să poziționez mai bine, să clarific rolul hobby-ului meu favorit. Cred că acest proiect reușește să inspire adolescenții să cultive obiceiul lecturii și, în același timp,  să fie creativi prin încercarea de a face față provocării pe care o presupune.

 „Scrieți, băieți, orice, numai scrieți!" au fost cândva vorbele încurajatoare ale lui Ion Heliade Rădulescu pentru junii scriitori în perioada de început a literaturii române. Un îndemn asemănător voi lansa și eu, însă acesta va fi destinat tinerilor cititori de pretutindeni care se pot afirma cel mai bine participând la acest concurs dedicat lor. Așadar, îi invit cu drag să se înscrie la ediția a doua a „Bursei de cititor Nemira"!”

 

 

Statutul de bursier aduce fiecărui beneficiar cărți publicate de Editura Nemira pentru tot restul vieții - titluri din colecțiile Nautilus, Young Adult, Babel, Yorick, Istoria, Suspans, Cuaternar, Vorpal.

 

Bursa de cititor Nemira este un proiect concurs, care răspunde nevoii sociale de a educa prin lectură, de a promova cultura scrisă și obișnuința de a citi de plăcere.
Consumul de cultură scrisă în rândul copiilor, tinerilor și apoi adulților este esențial pentru a forma persoane care înțeleg spiritul diversității vieții, societății și artei.

 

Prima ediție a proiectului Bursa de cititor Nemira a avut loc în perioada 1 noiembrie-12 decembrie, iar pentru înscrierea în concurs, participanții au trimis un eseu cu tema: Cum pot schimba cărțile lumea?
Au fost centralizate 246 de aplicații, dintre care 217 au respectat toate prevederile prezentului regulament.
Jurizarea a fost făcută de reprezentanți ai editurii Nemira.

 

Prin Bursele de cititor Nemira ne dorim să sprijinim acei tineri care sunt pasionaţi de literatură şi în acelaşi timp să încurajăm cât mai mulţi adolescenţi să citească de plăcere. Pentru că noi credem că lectura şi educaţia sunt întotdeauna primii paşi către o lume mai bună.
Ana Nicolau, Director general Nemira