Ion Hobana

Ion Hobana

Ion Hobana (1931-2011) a fost scriitor, ziarist, editor, secretar al Uniunii Scriitorilor si membru in Consiliul Uniunii Scriitorilor din Romania. A publicat cinci volume de versuri pentru copii si un roman, Sfarsitul vacantei, inainte de a se consacra SF-ului. Debutul in literatura de gen dateaza din 1955, cu povestirea Glasul marii. Au urmat volumele Oameni si stele (1963), si Timp pentru dragoste (2009), versiunea teatrala a Omului invizibil, dupa H. G. Wells, pusa in scena la Bucuresti, Brasov si Iasi. A realizat colectia „Ion Hobana prezinta maestrii anticipatiei clasice“ in 2004-2007 si numeroase antologii: Viitorul? Atentie! (1968), Fantascienza (1973, cu Gianfranco de Turris), O falie in timp (1976), Fuga in spatiu-timp (1981), Pianul preparat (1982), Uskok w czasie (1982, cu Danuta Bienkowska). A scris prefete pentru volume semnate de Edgar Allan Poe, Villiers de l'Isle-Adam, Mark Twain, J.H Rosny-Ainé, R.L. Stevenson, Emilio Salgari, Jack London, H.G. Wells, Maurice Renard, A. Conan-Doyle, Stanislaw Lem etc. Prozele si studiile lui au aparut in peste douazeci de tari. Povestirile Un fel de spatiu si Emisiune nocturna (Premiul Conferintei Europene de Science Fiction - Fayence, 1985) au fost incluse in antologiile internationale Twenty Houses of the Zodiac (New English Library, 1979) si The Penguin World Omnibus of Science Fiction (Penguin Books, 1986).

Cercetator asiduu al operei lui Jules Verne, a tradus opt „Calatorii extraordinare“, a publicat zeci de articole si studii, a realizat numeroase emisiuni de radio si televiziune consacrate marelui scriitor. Monografia Douazeci de mii de pagini in cautarea lui Jules Verne (1979, Premiul Uniunii Scriitorilor si Premiul Europa Special, decernat la al cincilea Congres European de Science Fiction - Stresa, 1980) a fost publicata in Italia (Editrice Nord, 1981). Dupa ea au urmat volumele Jules Verne in Romania? (1992) si Jules Verne. Chipuri, obiceiuri si peisaje romanesti (2004).

Cunoscut cercetator al fenomenului OZN, presedinte al Asociatiei pentru studiul fenomenelor aerospatiale neidentificate (ASFAN Romania),a publicat, in colaborare cu Julien Weverbergh, OZN - O sfidare pentru ratiunea umana (1971) si UFO's in Oost en West (doua volume aparute in 1971-1972 la editura olandeza Ankh-Hermes, al doilea fiind editat si la Londra, New York, Paris, Buenos Aires).

Pentru intreaga  activitate in domeniul SF-ului i s-au decernat Marele Premiu al Ministerului Culturii si Artei din Polonia (1973), Premiul Special „Aripile de aur ale fanteziei“ (1980) si Premiul World F (Brighton, 1984). A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, Societé Européenne de Culture, Centre International Jules Verne, H. G. Wells Society, Associazione Internazionale per gli Studi sulle Utopie.

Cărți scrise de Ion Hobana

1 Articol(e)

pe pagină

1 Articol(e)

pe pagină