-10%

Viitorul anterior

Transport gratuit la coș de minimum 120 lei!
E sigur și simplu, plătește cu cardul și ai 5% reducere suplimentară!
Paperback
144 Pagini
Disponibil din: aprilie 2020

Pret Vechi: 34,99 lei

31,49 lei

Wishlist
Paperback
144 Pagini
Disponibil din: aprilie 2020

Titlul este disponibil cu precomandă. Livrarea se va face începând cu aprilie 2020.

Despre carte

Viitorul anterior este monologul unui văduv, tată a doi copii, fost profesor universitar, care își rememorează viața, de la secvențe din copilărie la iubiri din adolescență, muzici și cărți, peripeții din timpul armatei, beții memorabile, prietenii de neînlocuit, călătorii, dorințe și fantezii etc. Totul, în încercarea de a-și purta demn bătrânețea, singurătatea, insomniile, descompunerea lentă, dar sigură a corpului. Ca intelectual, are suficient antrenament teoretic pentru cea din urmă misiune. Însă aceasta devine problematică atunci când nimic nu merge cum a planificat și viața îl ia din nou prin surprindere. Cum înveți să-ți accepți moartea iminentă?

„Pretextul autobiografic al povestirilor lui Liviu Ornea nu trebuie să înșele: nu nostalgia e personajul lor principal. Calculul e infinit mai subtil. Ce urmărește el aici nu e atât viața unui om care, ajuns sexagenar, își recheamă dulce tinerii săi ani, cât însuși procesul convulsionat al recuperării trecutului. E, dacă vreți, o memorialistică în care accentul cade pe primele patru silabe. Științific aproape: filtrele, actele de spontană revelație, micile minciuni care suprascriu realitatea, petele albe fac deliciul acestei cărți nu mai mare decât un microprocesor.“
Cosmin Ciotloș

„Liviu Ornea debutează în literatură cu una dintre cele mai tandre și sfâșietoare confesiuni despre îmbătrânire și moarte.

Viitorul anterior te duce constant cu gândul la Moartea lui Ivan Ilici.

Locvacitatea naratorului, dilemele, amintirile pe care ți le derulează în fața ochilor, poveștile pe care ți le împărtășește, referințele culturale incorporate firesc, plictiselile, fișele de lectură transcrise, imprevizibilul crud al vieții, ritmul, umorul, lungimea frazelor, viciile, tonul, decupajul narativ, toate (și încă multe altele) conduc spre o singură concluzie: ai în față o mică bijuterie literară.“
Eli Bădică, coordonatoarea colecției n’autorCumpărate frecvent împreună

Informații despre produs
Informații despre produs
Data apariției 1 apr. 2020
Colecția n'autor
ISBN 978-606-43-0685-2
Cod bară 9786064306852
Autor Liviu Ornea
Format Paperback
Dimensiuni 130 x 200 mm
Nr. pagini 144
Editura Nemira
Data apariției: 1 apr. 2020
Colecția: n'autor
ISBN: 978-606-43-0685-2
Cod bară: 9786064306852
Autor: Liviu Ornea
Format: Paperback
Dimensiuni: 130 x 200 mm
Nr. pagini: 144
Editura: Nemira
Despre autor
Liviu Ornea

Liviu Ornea

Liviu Ornea (n. 1960) e matematician, profesor al Universității  din București și cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române. A publicat peste 80 de articole de geometrie diferențială, o monografie de specialitate și două cursuri universitare, a conferențiat și a făcut cercetare în numeroase institute și universități din lume. Începând din 2005, prin rubrica „Bifurcații” din revista Observator cultural, devine o prezență constantă în spațiul public (o parte dintre eseurile publicate aici și în alte reviste au fost adunate în volumele Varietăți conexe și Bifurcații, Curtea Veche, 2008 și 2014). Publică și cronică de teatru (acum, tot în Observator cultural – o selecție se află în volumul Un matematician la teatru, Tracus Arte, 2014). De asemenea, traduce cu plăcere literatură, istorie, dar și filosofia și istoria matematicii din limbile franceză (Léon Polyakov, Jean-Claude Grumberg, Gilles Zenou, Cédric Villani) și italiană (Alberto Moravia, Antonio Tabucchi, Paolo Zellini). Viitorul anterior este volumul său de debut în proză.

...
Citește mai multe despre Liviu Ornea>>