Robert Ambelain

Robert Ambelain

Robert Ambelain, unul dintre cei mai importanti ezoteristi francezi din a doua jumatate a secolului XX, s-a nascut la Paris pe 2 septembrie 1907.

Initiat in franc-masonerie si martinism inca din anii tineretii, a organizat si a condus de-a lungul vietii numeroase ordine si societati initiatice. A fost Mare Maestru si Mare Hierofant al Ordinului Masonic Egipteam de Memphis-Misraim, caruia i-a dat o dimensiune internationala. In 1985, a revitalizat Ritul Scotian Primitiv si Ritul lui Cerneau. In anii de clandestinitate din cel de-Al Doilea Razboi Mondial a readus la viata Ordinul Alesilor Coen, iar apoi a infiintat, in 1968, Ordinul Martinist Initiatic, pe baza unei vechi filiatii ruse.

Ca Rozi-Crucian, a condus Ordinul Cabalistic al Rozei-Cruci, dar a lucrat si in cadrul Roza-Crucii Orientului, filiatie secreta pe care a perpetuat-o cu succes. A fost Patriarh a doua Biserici Gnostice, sub numele mistic de Tau Robert si Tau Ioan al III-lea.

Un aspect important al bogatei sale cariere de ocultist practicant il constituie cele peste patruzeci de carti scrise, care acopera toate domeniile ezoterismului occidental, de la astrologie la tarot, divinatie, inalta magie, teurgie, taumaturgie, Cabala ori alchimie. A studiat Biblia si gnoza, dar a publicat si o serie de carti de istorie secreta a Frantei. De asemenea, Robert Ambelain este autor a numeroase lucrari despre istoria Franc-masoneriei sau despre simbolismul masonic. Printre volumele pe care le-a semnat in ultimii ani de viata se numara La géomancie chinoise (1991), Retour à Samarkande. L'ancienne astrologie arabe (1993), Retour à Alexandrie. L'astrologie mondiale des Anciens (1994), Le secret d’Israël (1995). Adam, zeul rosu este o lucrare de tinerete, in care a autorul isi da masura eruditiei si pune bazele pe care va ridica Templul intregii creatii viitoare. Robert Ambelain s-a stins din viata pe 27 mai 1997.

 

Cărți scrise de Robert Ambelain

1 Articol(e)

pe pagină

1 Articol(e)

pe pagină